Mérgező közeg

Mit tegyél, ha nap mint nap olyan közegben kell lenned, ahol elveszik az energiádat?

 

Mi a teendő, ha folyamatosan mérgező közegben kell lenned?

 

Van egy kliensem, aki pánikbeteg volt. Hozzám már nem a pánikbetegségével kapcsolatosan jött, de az egyik oldás során ahogy beszélgettünk kiderült, hogy évekig dolgozott egy olyan helyen, ahol a közvetlen kolléganője egész nap jajjogott. Egész nap panaszkodott, vagy éppen valami baleset érte. Elbotlott a telefon zsinórjában és felsikított, beverte a könyökét és jajveszékelt, és ezt még megtoldotta azzal, hogy egész nap panaszkodott mindenért és mindenre.

Képzeld csak el az a szituációt, hogy ülsz az íróasztalodnál a munkahelyen elmélyülsz a munkádban, teljesen ráfókuszálsz, egyszer csak valaki belevisít az éterbe…

Ilyen és ehhez hasonló dolgok nap mint nap történtek abban az irodában. A kliensem egy idő után annyira kimerült, hogy ő maga is félni kezdett sok mindentől. Szorongott folyamatosan. Emellett a munkája is felelősséggel és határidők betartásával járt.

Egy idő után annyira tetőzött a szervezetében a stressz, hogy ez pánikbetegségben nyilvánult meg.

 

Szóval, mit tegyél, ha mérgező közegben vagy kénytelen lenni?

Semmiképpen ne vedd fel az ő energiájukat! Például, ha a olyan társaságba mész látogatóba ahol folyamatosan a puffogást, morgást, semmi nem jó panaszkodást hallgatod, akkor ne legyél ebben partner, de még csak abban sem, hogy rájuk szólsz, hogy miért kell ezt csinálni? Miért rontjátok el a találkozót ezzel? Mert így te is bevonódsz az ő “köreikbe” átveszed ezt a hangulatot és a végén a te energiád is lecsökken vagy elvész.

A következő lehetőség, hogy ne gyomorgörccsel menj a találkozóra (munkahelyre…családi ebédre…rokonlátogatóba…helyettesítsd be a megfelelőt), hanem próbálj nyugodtan és higgadtan megérkezni.

  • Próbáld meg magadban a szeretetet összpontosítani. Vizualizálhatod előre azt, hogy minden rendben lesz. Vagy elképzelhetsz magad köré egy védőburkot, amin nem tud átjönni amit nem akarsz befogadni.
  • Igyál sok vizet. A víz átmos.
  • Lehalkíthatod a körülötted zajló beszélgetést, vagy gondolhatsz másra. Mintha nem is hallanád meg amit mondanak. Ne engedd be ezeket a negatív szavakat, érzéseket.
  • Ne viselkedj úgy ahogy ő (ők) ne menj bele ezekbe a negatív helyzetekbe.Ha már nagyon tetőztél vagy meguntad a sok morgást, tegyél fel egy kérdést. Állítsd meg a panaszáradatot. Kérdezz valami teljesen más dolgot ami érdekel és tudod, hogy esetleg szívesen beszél(nek) róla. Tereld el a beszélgetést vagy alakítsd te a témákat.

Ha viszont folyamatosan kezelned kell a mindennapokban egy ilyen környezetet, akkor érdemes változtatni. Nagyon jól tudnak működni a fenti tanácsok abban az esetben, a csak ritkán kell magad megvédeni a mérgező környezettől. A minden napos kezelése egy ilyen helyzetnek viszont rengeteg energiádat fogja felemészteni. Túlságosan nagy koncentrálást igényel, ami teljesen ki fog fárasztani.

Ezért ha mindennaposak ezek a szituációk, pl. munkahelyen, párkapcsolatban, szülői házban, barátok között, akkor valamit mindenképpen változtass meg. Keress új lehetőségeket, új munkát, kérj áthelyezést, költözz el. Találd meg a módját, hogy kikerülj ebből a közegből.

Nekem gyerekként állandó bőrproblémáim voltak, ez érdekes módon egy csapásra megszűnt akkor amikor elköltöztem otthonról. Te ne várd meg, amíg fizikai tünetekben, netán pánikrohamok formájában jelez a tested, hogy elege van. Biztos tudod, és érzed azt, ha nem vagy jó helyen. Ne várj a végsőkig!

Gondold végig, hogy biztosan ebben a közegben szeretnél lenni? Így szeretnél élni nap mint nap? Bízz magadban és szeresd magad annyira, hogy menj arrébb, menj máshova.

Változtass mert mindig van választásod!

 

Eszter

 

 

 

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük