Hogyan hat ránk a stressz?

posted in: Kineziológia, stresszoldás | 2

Mi a stressz?

A stressz eredetileg a szervezet az őt ért ingerekre adott válaszát jelenti. Mára ez a fogalom megváltozott. Ma mindenre azt mondjuk, stresszes vagyok, bestresszeltem tőle.

Jelenleg a folyamatosan fennálló szorongásra, a negatív érzelmekre, a tartós szomorúságra és tehetetlenségre is ezt a kifejezést használjuk.

A hosszú időn keresztül fennálló stressz és stresszhelyzet a szervezetben az energiák elakadását okozza, ezzel akár komoly egészségkárosodást is eredményezhet.

 

Mi okozhat stresszt?

Sok esemény okozhat stresszt. Van ami tömegesen érinti az embereket, ilyenek a katasztrófák, háborúk. De ide sorolom a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi eseményeket is.

Okozhatnak stresszt az életünkben történt nagyobb változások, fordulópontok is, ilyen lehet a költözés, álláskeresés, állás változtatás, házasság, gyermekáldás.

Okozhatunk mi magunknak is stresszt a saját magunkkal támasztott elvárásokkal, célkitűzésekkel. Vagy, hogy másoknak, mások elvárásainak akarunk megfelelni. Illetve, ha mi támasztunk másokkal kapcsolatban elvárásokat az lehet nekünk is stressz, meg persze a másik embernek is.

Lehet stressz forrása az is, hogy a környezetünk hogy reagál ránk, milyen visszajelzéseket kapunk. Nem értenek meg minket vagy nem fogadják el a döntéseinket.

De hogyan is hat ránk mindez?

Amíg a stresszt okozó tényezők folyamatosan velünk vannak, addig hatással vannak a szervezetre.

A megoldatlan stresszek leképeződnek a testben és folyamatosan jelen vannak a döntéseinkben az életben. Ez csökkent teljesítő-képességhez vezet, tartósabban pedig betegségek okozója lehet.

Amikor az adott helyzet, ami stresszt okoz bekövetkezik, akkor az agy azonnal stressz-hormonokat bocsát ki, amik a véráramba kerülnek. Ezek a hormonok a véredény rendszer külső hajszálereit összehúzódásra késztetik, a vérellátás nagy részét a mellkashoz és a nagy izmokhoz irányítva.

Az agyban lejátszódó folyamat pedig a következő. A külső kapillárisok összehúzódnak az agynak azon részei felé ami a fizikai túlélésért felelős.

Mit érzünk mi ebből? Dermetséget, tiszta gondolkodásra való hajlam elvesztését. Csökkent tudatosságot, döntésképtelenséget, tehetetlenséget. Ezután feszültséget, agressziót, dühöt.

Ha pedig tartósan fennáll:

  • állandósul az idegeskedés
  • türelmetlenek leszünk szinte minden szituációban
  • ingerültek leszünk
  • negatívan látjuk a jövőnket és minden élethelyzetünket
  • immunrendszerünk lecsökken
  • fogékonyabbak leszünk a betegségekre
  • fizikai tünetek jelenhetnek meg (felsőlégúti megbetegedések, hajhullás, fertőzések)
  • szélsőséges esetekben tartós depresszió, fásultság, életuntság, szorongás

 

*.* Eszter

 

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.