Pesszimista? Optimista? Szkeptikus? Bizalommal teli?

posted in: Önbizalom, önismeret | 0

Tanácsok, ha ilyen vagy, tanácsok, ha olyan vagy.

Te pontosan tudod melyik csoportba tartozol?

Vannak pesszimista és vannak optimista emberek. Ez tény.

De mindenki tudja magáról, hogy melyik csoportba tartozik? Át lehet kerülni egyikből a másikba?

Minél jobban ismered magad, annál jobban tudod, hogy mire vagy képes, annál közelebb kerülsz az igazi lényedhez és annál inkább tudod szeretni magad és elfogadni az egyediséged.

Nézzük a pesszimistákat. Ebbe a csoportba tartozó embereket a kineziológia szkeptikus típusúnak nevezi.

Ők az örökös kételkedők. Minden új információt alaposan átgondolnak és megvizsgálnak mielőtt döntést hoznak. Az azonnali lelkesedés egy új dolog iránt (amiről még nem gyűjtöttek be kellő információt) számukra elképzelhetetlen. Mások szemében (főleg optimista körökben 🙂 ) ők a hivatalos hitetlenek.

Önmagukra természetesen nem így tekintenek a szkeptikusok, hanem számukra természetes, hogy mindenhez óvatossággal közelítenek. Nem akarják megégetni magukat a hiszékenység és a túlzott lelkesedés miatt, de a körülöttük lévőket is szeretnék ettől megóvni, ezért képviselik mindig a “negatív” pólust. Úgy érzik, hogy a kételkedés menti meg őket és szeretteiket a csalódásoktól.

“Használati utasítás” : Ha ismersz ilyen embert, ne akadj ki azon, hogy nem lelkesedik veled azonnal mindenre. Hagyj neki időt, hogy minden szempontból, oldalról megvizsgálhassa az újdonságot. Hidd el, néha valóban jól jön az óvatosság. Ne sürgesd őt az elfogadásra, mert azonnal szembe megy veled és igazi ellenállóvá válik. Ha hagysz neki időt az átgondolásra, amire ma azt mondta, nem, lehet, hogy holnapra átfordul igenbe.

Ha Te vagy ilyen típus: Tiszteld mások lelkesedését, ne hűtsd le őket azonnal a lehetséges veszélyekre hivatkozva. Csak akkor adj tanácsot, ha kérik. Hidd el, nagy szükség van a dolgok alapos megfontolására és idővel jönni fognak tanácsért hozzád, ha nem osztogatod kéretlenül azokat.

Nézzük meg, most az optimistákat. A kineziológia “bizalommal teli” típusnak hívja ezt a csoportot.

Ők a mindenre lelkesedők, akik azonnal elfogadóak. Túlságosan is megbíznak azokban akiket szeretnek, azonnal elfogadják azt amit mondanak. Hajlamosak bekapni a horgot egy újdonság esetén és azonnal testestül-lelkestül beleugrani abba. Ez számos csalódás forrása lehet. Ők azok, akik mindenhol a jószándékot keresik, még ott is, ahol nincs. Hagyják, hogy a lelkesedésük felülkerekedjen a józan eszükön. Mások hiszékenynek, naivnak és gyerekesnek láthatják őket. Ők persze nem így gondolnak magukra, egyszerűen csak ösztönösen elutasítják a kételkedést.

“Használati utasítás”: Ha ismersz ilyen embereket, hallgasd meg őket, ahogy lelkendeznek egy-egy új dologról. Ne adj rögtön tanácsot. Engedd, hogy a saját hibáikból tanuljanak. Engedd, hogy felelősséget vállaljanak a saját hiszékenységükért és annak következményeiért. A hibáinkból időnként többet tanulunk, mint a győzelmeinkből.

Ha Te vagy ilyen típus: A túlzott bizalom gondot okozhat. Légy bölcs, hagyj magadnak időt mielőtt döntesz vagy elköteleződsz egy új dolog felől. Járj a végére a dolgoknak, ellenőrizd a forrást, az indítékot és a következményt mielőtt igent mondasz. Élvezd a lelkesedésed és az energiádat, de légy realista. Ha nagy horderejű döntés előtt állsz, vizsgáld meg a lehetséges kimeneteleket több oldalról, esetleg kérj másoktól is véleményt, akár több embertől is.

Végül pedig, hogy arra a kérdésre is válaszoljak, hogy át lehet-e igazolni az egyik csoportból a másikba. Igen. Minden a döntésinken múlik. Ennek alapja pedig a megfelelő önismeret.

 

Ha szeretnél többet tudni magadról, szeretnéd jobban megérteni, megismerni önmagad, várlak szeretettel.

*.* Eszter

 

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.