Családrendszer, családi rendszerek kiegyensúlyozása

A családállítás kialakulása

Bert Hellinger német pszichoterapeuta, 1970-es években fejlesztette ki a családfelállítás nevű új terápiás és tanácsadó módszert, amely az utóbbi években viharos gyorsasággal terjedt el az egész világon és hazánkban is egyre népszerűbb. Tudását Dél-Afrikából hozta, ahol 16 esztendeig katolikus misszionáriusként élt a zuluk között. Már korábban vonzódott a pszichodráma módszeréhez, amelyet a román Jakob Levi Moreno alapított. Őt az amerikai Virgina Satir követte, aki a családterápia úttörője volt. Azonban Hellinger munkássága révén jött létre a családfelállítás, melynek mára számos változata fejlődött ki.

Hellinger, a nevéhez fűződő módszert több családterápiás módszer, valamint a pszichoanalízis, NLP, hipnózis, tranzakció-analízis hatásait tanulmányozva dolgozta ki, és a saját megfigyeléseivel a mai napig fejleszti, alakítja.

Dr. Arnold Polivka feleségével, Eva Polivkával közösen dolgozva, a Hellinger-féle családállítást egyesítette a kineziológia módszerével. A kineziológiában használt izomteszt segítségével engedélyt kérhetünk az állításra, témákra. Pontosíthatjuk a célt és az ügyhöz kapcsolódó érzelmeket. Segítségünkre lehet abban, hogy még részletesebb, pontosabb személyre szabottabb információhoz jussunk a felállítás során.

A kineziológiai stresszoldás során használt stresszoldó energiagyakorlatok alkalmazása a családrendszer állításban, elmélyíthetik a családfelállításon tapasztaltakat, segíthetnek az oldódásban.

A családállítás lényege

A családállítás lényege a családi lélekben uralkodó törvények felismerése és elismerése. Hellinger megfigyelései szerint a közös családi lélekben törvények uralkodnak, melyek ha megsérülnek, generációkon keresztül hatnak a család tagjaira. A „szeretet rendjeinek” nevezte el ezeket a törvényeket.

A családállítás célja

A családállítás célja, hogy az egyén a sorsában felismerje a lehetőségeit, felszabadítsa magát és teljesebbé tegye az életét. Hellinger tőlünk az ősök felé irányulóan közelíti meg a kényszersorsot. Megfigyelése szerint mi magunk vállaljuk fel odatartozásunkból fakadó tudattalan szeretetünkkel. Mintegy hűtlennek éreznénk magunkat, ha nem vállalnánk fel a nehéz sorsot. A népünkhöz, a klánunkhoz, a családunkhoz, a szüleinkhez való tartozás tudattalan szeretete kényszerít önsorsrontó cselekedetekre. Az a mágikus gyermeki képzet is segít ebben, hogy ezzel segítünk nekik. Ennek a bennünk lévő tudattalan szeretetnek a felismerése és tudatosítása transzformája át a kényszert választási lehetőséggé.

Forrás: hellingerintezet.hu

Az egyént a családjával egy láthatatlan háló fonja egybe, amit “családi léleknek” nevezünk. Mindenkinek, aki (megfogant) beleszületett a családba, ott van a lenyomata. Lehet, hogy egy olyan rokonunkkal vállalunk sorsközösséget, akit nem is ismerünk, nem is tudunk róla semmit. Szokták mondani, hogy “olyan, mintha nem is a saját életemet élném”… Ilyen esetben a családállítás segítségével fényt deríthetünk és oldhatjuk ezeket a tudattalan sorsösszefonodásokat.

Végezetül egy személyes tapasztalat: Ahogy egyszer beleszerettem a kineziológiai stresszoldásba, a One Brain módszerébe, úgy nő most a csodálatom és a tiszteletem eziránt a módszer iránt, amit most (2023-ban) tanulok.

Nagy szeretettel várom a régi és új klienseimet családállításra is.

.: Eszter

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.