Pánikbetegség leküzdése egyedül vagy segítséggel?

posted in: Kineziológia, stresszoldás | 0

Pánikbetegség leküzdése egyedül

 

A pánikról, pánikrohamról már írtam egy korábbi cikkemben. Most a megoldásokat és kezelési lehetőségeket szeretném sorra venni. Elsőként azt, hogy le lehet-e küzdeni egyedül a pánikrohamokat? Megoldhatjuk-e magunk ezeket a mélyen gyökerező félelmeinket egyedül?

Az okok kivizsgálásához mindenképpen kérjünk orvosi segítséget. Számos oka lehet a pánikbetegségnek. Lehet öröklött hajlam, látott viselkedési minta. Lehet betegségből visszamaradt szövődmény. Okozhatja átélt trauma.

Ezért az alapos kivizsgálás, orvosi vizsgálat elengedhetetlenül szükséges.

Ha már tudjuk a betegség okát, akkor több úton is elindulhatunk a gyógyulás felé.

Ha teljesen egyedül nem is tudjuk megoldani az ügyet, akkor is a gyógyulás akarása és aktív részvétel a gyógyulási folyamatban, már fél siker.

Mit tegyünk ha valaki a környezetünkben pánikrohamokkal küzd? erről egy másik bejegyzésben olvashatsz.

Depresszió, Pánikbetegség és a Statisztika

A pánikrohamok megjelenését, késői serdülőkorra teszik vagy fiatal felnőttkorra. Aki nem tudja jól kezelni a stresszt vagy a családjában előfordult pánikbeteg, ők a legveszélyeztettebbek. Gyermekkorban elszenvedett traumák is növelik a pánikbetegség kockázatát.

 

A depresszió sokkal súlyosabb, mint az asztma vagy a cukorbetegség, ráadásul jelentősen rontja a krónikus betegségben szenvedők állapotát – állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A nemzetközi szervezet felmérésében hatvan országból több mint 245 ezer embernek tettek fel különböző kérdéseket az egészségi állapotukról, ezen belül pedig olyasmikről, hogy hogyan alszanak, mennyi fájdalmat éreznek, illetve vannak-e gondjaik a memóriájukkal vagy a koncentrációval. Ezen kívül a mindennapi feladataik ellátásáról is faggatták az alanyokat.

A WHO arra a megállapításra jutott, hogy a depressziónak van a legnagyobb hatása az egészség romlására. A kutatás bebizonyította, hogy krónikus betegséggel vagy betegségekkel küzdő depressziósoknak sokkal rosszabb az egészségi állapotuk, mint a bármely egyéb betegségben szenvedőknek.

Szakértői vélemények szerint a depressziós tünetek kezelésének ugyanolyan fontosságot kellene tulajdonítani, mint más egészségügyi problémákénak. Gyakori ugyanis, hogy a krónikus betegséggel az orvoshoz forduló páciensnél megfeledkeznek a lelki egészség vizsgálatáról, és csupán a testi panaszokra koncentrálnak.

Milyen kezelés létezik a pánikbetegség leküzdésére?

  • gyógyszerek
  • kognitív-viselkedésterápia
  • pszichoterápia
  • kiegészítésnek légzőgyakorletok, tai-chi

Hogy segíthet a kineziológia?

A kineziológia egy holisztikus vagyis a test-lélek-szellem, az egész embert figyelembe vevő gyengéd preventív módszer. Segít visszaállítani a felborult energia egyensúlyt és energia áramlást a szervezetben.

Megkeresi azt a blokkot a kliens életében ami miatt egy bizonyos helyzetben bekapcsol a félelem és annyira felerősödik, hogy szorongássá alakul.

Amennyiben úgy érzed, hogy egyre nehezebben tudsz megbirkózni a minden napi stresszhelyzetekkel. Észreveszed magadon a szorongás első jeleit. Túlságosan ragaszkodsz a megszokott élet sémáidhoz, a létrehozott rendszerekhez (p.: mindig mindennek ugyanúgy kell történnie, semmin és semmilyen megszokott folyamaton nem engeded a változtatást, túlszervezed az életed, hogy minden pontosan megtervezett, beosztott legyen) vagyis képtelen vagy a spontaneitásra, sőt megijeszt, dühössé tesz, ha valamit spontán kell megoldani, akkor a kineziológiai oldás rengeteget segíthet a spontaneitás, a lazaság, a félelem mentesség kialakításában.

Ezzel megelőzhető egy későbbi pánikbetegség.

 

Hogy előzd meg a pánikbetegség kialakulását?

  • jógával
  • csikunggal
  • természetjárással
  • kineziológiával
  • családállítással
  • tudatos élettel, felelősséget vállalva a saját életedést és döntéseidért
  • egészséges táplálkozással
  • rendszeres mozgással
  • szaunázással
  • relaxációval
  • meditációval

 

A legfontosabb, hogy ismerd a saját testi és lelki működésed. Figyelj oda, hogy mi az ami örömet okoz és mi az ami stresszt hoz az életedbe. Az első figyelmeztető jeleknél kezdj el változtatni! Iktass be több sportot, vagy étkezz másként. Pici változással is nagyon sokat segíthetünk a jól-létünkön.

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, keress fel! Segítek a célod támogatásában, a stressz csökkentésében. Megtaláljuk a választ a miértekre és arra, hogy mi az a változás, ami segít neked jó irányba haladni az életedben.

 

 

 

 

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.