A zsémbes szülő pro és kontra

posted in: Gyerekek, Önbizalom, önismeret | 0

Tényleg jó, ha folyton zsémbelnek veled?

A minap olvastam egy cikket arról, hogy milyen jó, ha valakinek zsémbes anyja van.
http://csodalatos.co/2017/01/04/az-uj-kutatas-kimutatja-hogy-a-zsembes-anyukak-sikeresebb-gyerekeket-nevelnek/

A cikk végén azzal fejezik be a mondatot, hogy a zsémbes anyák tegyék csak azt amit eddig és ne hagyják abba.

Ez a cikk többször is szembe jött velem a Facebookon, többen megosztották és biztos lesznek olyanok is akik önigazolást keresnek benne.

Mit gondolok én erről? Az a véleményem, hogy bármilyen kutatási is mutatja ki azt, hogy a zsémbes anyáknak sikeresebb lányaik lesznek, arra vajon kitér a vizsgálat, hogy ezek a lányok mennyire boldogok?

Ha valaki egy folyamatos szekatúrában és stresszes légkörben nő fel, vajon felnőtt korában mennyire tudja majd önmagát szeretni?

A vizsgálatban csak arról írnak, hogy azok a lányok akiket folyamatosan elvárásoknak tettek ki a szüleik, nagyobb százalékban tanultak tovább. De vajon ez minden ami a sikerességhez kell?

Akkor itt beszéljük is meg, hogy mi a siker? Mit jelent a siker? Ki ma a sikeres ember?

Az én véleményem szerint az a sikeres ember aki szabad, aki azt csinálja amit szeret, aki kiegyensúlyozott családban él és aki tud időd fordítani magára.

Nekem ezt jelenti a siker. És neked mit jelent, Kedves Olvasó?

Ugyanezt, vagy teljesen mást? Na, látod! A siker egy teljesen szubjektív dolog. Tehát lehet valakinek zsémbes vagy nem zsémbes anyja, a siker megítélése teljesen egyedi.

Ezzel szemben viszont, ha folyamatosan zsémbes szavakkal, mondatokkal bombáznak minket (számunkra fontos emberek) a következő mellékhatásokkal szinte biztosan számolnunk kell:

  • nem leszünk elégedettek. Vagyis mindig és mindig újabb és újabb sikereket akarunk elkönyvelni magunknak és amikor megmásztuk a kitűzött hegyet akkor nem örömöt érzünk, hanem kinézzük a következő hegyet amit meg akarunk mászni.
  • nem tudunk majd örülni az apró sikereknek, mert észre sem vesszük őket
  • nem tudunk megállni és pihenni
  • ha nem hajtjuk a következő célt nem érezzük magunkat hasznosnak
  • bűntudatunk lesz, ha pihenünk. Bekapcsol a múltból már jól ismert hang és elkezdi keresni, hogy mibe köthet bele
  • ha az életben esetleg parkoló pályára kényszerülünk (pl: betegség, munkahely elvesztése stb.) teljesen értéktelennek érezzük magunkat, mert nincs olyan cél ami felé haladnánk nap mint nap.
  • az önbizalmunk teljesítményhez kötött. Vagyis akkor érezzük magunkat valakinek, ha halmozzuk a sikereket. Jobb esetben a saját magunk által gondolt sikereket, rosszabb esetben az általunk fontosnak tartott személy szemében sikeresnek ítélt dolgokat.
  • szeretetünk teljesítményhez kötött. Kialakulhat bennünk egy olyan kép, amit esetleg velünk szembe is támasztottak, hogy csak akkor szeretünk és vagyunk büszkék magunkra vagy a gyermekünkre, ha sikereket ér el.

 

Aki ilyen környezetben nő fel, nehezebben tudja elfogadni azokat az embereket akik nem hajtják folyton a sikert. Lassabbak vagy lassabban érik el a céljaikat. Gyerekek. Vagyis ez a viselkedés könnyen tovább adható és rányomható a gyermekeinkre.

Amikor folyamatosan az elégedetlen megjegyzéseket hallgattad gyermek korodban akkor természetes, ha mindig hajtasz. Ha ezt jelenti a siker, akkor azzal viszont együtt jár a folyamatos frusztráció is.

Tehát, kedves anyukák! Ha szeretnétek frusztrált és magukkal folyamatosan elégedetlen, pihenni, lazítani nem tudó gyermekeket nevelni, akkor bátran folytassák a zsémbeskedést!

Ha viszont szeretnétek, hogy a gyermek értékelje az elért eredményeit, a kis sikereit ugyanúgy mint a nagy mérföldköveket akkor tanítsátok meg neki értékelni az apró dolgokat! Tehát amikor valamiért zsémbeskedtek akkor utána viszont vegyétek észre, ha a gyermek eleget tett a felhívásnak és ne azonnal a következő morogni való után nézzetek. Ugyanez igaz az apukákra is.

Ha pedig gyermekként kellett elszenvedni a folyamatos zsémbeskedést, elégedetlen morgós szülőket (óvónőket, pedagógusokat, vezetőket), akik mindig csak a rosszat vették észre a jót pedig természetesnek vették, akkor ezen blokkokat és régi stresszeket kineziológiai oldás segítségével lehet feloldani. Ha nem szeretnéd, hogy a folyton elégedetlen belső hangocska továbbra is frusztráljon és bántson, akkor a kineziológiai oldás segítségével ettől meg lehet szabadulni.

 

alairas

 

 

 

Érzelmi stresszoldással segítek a stressz lelki okainak feltárásában és feloldásában. Keress meg, ha változtatnál az életeden és kész vagy a változásra! Írj nekem a boldogsagiranytu@gmail.com címre, vagy jelentkezz be a +36 20 556-8961 telefonszámon! Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.